A Habanero Java programozási nyelv

További információk

A programok teljesítményének mérése

A futtató környezet a `-t` kapcsolóval indítva megméri a végrehajtás idejét. Ez gyakorlatilag a unix time parancsát jelenti.

Ezenkívül a futtató környezet képes statisztikát készíteni a program végrehajtásáról, ha a következő módon indítjuk:

hj -perf=true [-ABSTRACT_EXECUTION_OVERHEAD=] [-RT=wsh]

Az ABSTRACT_EXECUTION_OVERHEAD kapcsolóval megadható egy párhuzamos tevékenység létrehozásának plusz költsége, mely alapértelmezetten 0. Az RT kapcsolóval pedig azt lehet megadni, hogy a futtató környezet melyik implementációját használjuk, de egyelőre csak a work-sharing (wsh) érhető el. A tervek között szerepel a futtató környezet work-stealing (wst) implementációjának megvalósítása is.
Ha pusztán ennyit teszünk, akkor helyekre lebontva láthatjuk az ütemezett tevékenységek számát, valamint az activity-poolra vonatkozó adatokat.

Emellett készül egy globális statisztika is, de ehhez a programban a hj.lang.perf osztály segítségével tudatni kell a futtató környezettel a végrehajtott utasításokra vonatkozó információt.

hj.lang.perf.addLocalOps(int);

A metódussal bármely végrehajtási ponton megadható az ahhoz a ponthoz tartozó műveletek száma, mint munka-egység. Ezen információkat felhasználva a futtató környezet kiszámítja az összes elvégzett munkát, valamint meghatározza az elvégzett tevékenységek kritikus útjának hosszát. Így egy elméleti maximális gyorsulást határoz meg a programra, melyet elérhetnénk, ha mindent párhuzamosan hajtanánk végre, amit a futtató környezet arra alkalmasnak lát.

További információk beszerzése

A Habanero Javával kapcsolatos információk a Habanero Project honlapjáról elérhető publikációk között található egyes cikkekben, és a Habanero Java oldalán találhatók.

A nyelvhez egyelőre nem létezik sem dokumentáció, sem levelező lista. Kérdésekkel a projekt honlapján lévő elérhetőségeken keresztül lehet a nyelv fejlesztőihez fordulni.