A Maple programozási nyelv

Nyelvi elemek

Ez a rendszer egy formula-manipulációs rendszer, ami azt jelenti, hogy a matematikai műveleteket nemcsak numerikusan és lebegőpontos aritmetikával, hanem - ahol ez lehetséges - pontosan, illetve formális változókkal is el lehet végezni.

Jelkészlet

A sor lezárására, ill. utasítások elválasztására a ; vagy : szolgál. (Ha kíváncsiak vagyunk a sor kiértékelésére és az esetleges hibaüzenetekre, akkor ; - különben : használandó.)

A képernyőn a szöveges konstans vagy szöveges érték ` ` jelek közé kell, hogy kerüljön. Ha a ´ jelet használjuk, akkor a rendszer hibát jelez.

A Maple-ben használható karakterek:

Literálok

A foglalt szavakat a beépített standard függvények adják, valamint a védett függvények, ám ezek általában a függvény option mezőjét megváltoztatva felüldefiniálhatók.

Megjegyzések

Lehetőségünk van megjegyzések, kiegészítések, nem lényeges szövegrészek megadására, aminek nincs jelentősége a program szempontjából, de a program írója számára fontos dolgokat is tartalmazhat. Ezeket kommenteknek nevezzük.
A kommentezés #-vel történik.

Kis- és nagybetű megkülönbözetetése

Egy sorba több parancsot is írhatunk.

Üres helyek használata az esetek többségében opcionális, akárhány helyet kihagyhatunk utasítás közben is akár.

A Maple különbséget tesz a kis- és nagybetűk között. Például a Pi a jól ismert 3,14-et jelöli, míg a pi a görög ábécé betűjét. Előfordul, hogy ugyanannak a parancsnak van kis- és nagybetűs változata is. A nagybetűs csak kijelöli a műveletet, de nem hajtja végre, ún. csendes (inert) változata az utasításnak.