A Maple programozási nyelv

Fordítók

A fejlesztői környezet

A Maple nyelven írt kódokat kizárólag a Maple program valamely verziójának beszerzése után tudjuk futtatni.
A Maple legújabb verziója a Maple 14. Ez letölthető regisztráció után a http://www.maplesoft.com honlapról. A programnak nincs ingyenesen használható verziója.

A fordítás

A nyelv fordítója interpreter, azaz egy utasítás begépelése és pontosvesszővel való lezárása után az adott utasítás azonnal kiértékelődik. Minden utasítás eredményét a kiértékelés után megjeleníti - ez elkerülhető, ha a pontosvessző helyett kettőspontot használunk.

A Maple felépítése

A Maple összetevői: Kernel

A kernel felel a felhasználói input feldolgozásáért, az algebrai műveletek (többek között a racionális és az elemi polinom aritmetika) kiszámításáért, a kifejezések tárolásáért, illetve a gyakran használt rutinokért is.

Iris

Az Iris feladata a bemenet elemzése (parsing), a kifejezések megjelenítése (pretty printing), a függvények kirajzolása (plotting), a felhasználó és a rendszer közötti interakció kezelése.

Beépített könyvtárak

Részletesen az alábbi fejezetben olvasható.

Egyéb könyvtárak

Létrehozhatunk saját könyvtárakat is, melyeket megoszthatunk másokkal. A linken számos hasznos alkalmazás található.

Maplet-ek

A Maple 8-as verziójától kezdve lehetőségünk van grafikus alkalmazások létrehozására. Ezt a Maplet-ek segítségével tehetjük meg, melyek a Maple-ből indítható programok. Gombok, szövegdobozok, beviteli mezők segítségével interaktív, bonyolult matematikai műveleteket elvégző programok készítését teszik lehetővé.