A BETA programozási nyelv

A nyelv rövid történeteA nyelv rövid története

Az objektumorientáltság skandináv iskolájából származik, ugyanonnan, ahol az első objektumorientált nyelvet, a Simulát kifejlesztették.

Kialakulásának útja több közbülső állomáson keresztül vezetett.

Fejlesztése 1975-ben kezdődött; a fejlesztői csoport négy emberből állt: Bruun Kristensen, Birger Møller-Pedersen, Ole Lehrmann Madsen és Kristen Nygaard alkotta. Négyük közül Nygaardot érdemes kiemelni, mert ő azon két fejlesztő egyike volt, akik a Simula nyelvcsalád tervezésében a legfőbb szerepet játszották.

A fejlesztői csoport első lépésként a Simulát feljavítva létrehozta a Delta nyelvet, azonban ennek a programozási nyelvnek igazándiból csak az elméleti alapjait rakták le.

Nem sokkal ezután az aarhusi egyetemen beindítottak egy projektet, amely a Delta nyelv definíciójának keretein belül megfogalmazott ötletek megvalósítását tűzte ki célul. Ennek a projektnek az eredményeként jött létre a Gamma programozási nyelv.

Egy idő után azonban problémák merültek fel a Gammával kapcsolatban, nevezetesen: a Gamma rendszerprogramozási célokra nem volt alkalmas. Ekkor a csoport egy új ötlettel állt elő, amelynek lényege az volt, hogy definiálni kellene egy olyan programozási nyelvet, amely eleget tesz a következő kívánalmaknak:

Ezen célok megvalósításához az objektumorientált programozási módszer tűnt a legmegfelelőbbnek, amelynek a korábbi technikákkal ellentétben nincs pontos matematika és logikai leírása, ezért ennek formalizációs módszerének magát az itt megszülető BETA nyelvet tekintik a szerzők.