A Pascal nyelv

Lazarus

Lazarus

Bevezető

A Lazarus egy multi-platform IDE ami a Delphi-hez hasonló fejlesztőkörnyezetet nyújt Free Pascal fejlesztéshez. A Lazarus ingyenes szoftver, és fut Windows, MacOS, FreeBSD és számos Linux rendszeren. A fordítás natív kódot eredményez és platform-függő, nem lehet a Java-ban megszokott módon ugyanazt a fájlt végrehajtani különböző rendszerek alatt, újra kell fordítani. De az újra fordítás csak akkor ütközik nehézségekbe ha rendszer-specifikus szolgáltatásokat is igénybe vettünk a programban.

A Lazarust általában a Delphi ingyenes alternatívájaként szokás emlegetni, önkéntes fejlesztő cspata nagy és aktív, és a fejlesztés egyik fő szempontja a Deplhi-vel való minél nagyobb kompatibilitás biztosítása / megőrzése. Azonban néhány dologban még nem veszi fel a versenyt a Delphi-vel: leginkább a dokumentáltségban és a stabilitásban. Ebből az előbbit igazából lehet úgy orvosolni hogy a fejlesztő a Delphi online dokumentációját nézi Lazarus fejlesztésnél, főleg az egyszerűbb esetekben. Utóbbi viszont igen zavaró lehet bizonyos esetekben. Előnye viszont a Delphi-vel szemben (azon túl hogy ingyenes) az átláthatóság (majdnem open source) és a könnyedség, míg a Delphi-t hosszas művelet telepíteni és jelentősen "rátelepszik" a rendszerre, a Lazarus-t akár pendive-ról is lehet futtatni installáció nélkül.

Lazarus Component Library (LCL)

A Delphi VCL-jéhez (Visual Component Library) hasonlóan a Lazarus-nál is fontos elem a grafikus komponensek gyűjteménye. A tervezési cél az volt hogy az alapvető komponensek (gomb, panel, stb.) teljesen kompatibilisek legyenek a Delphi VLC komponensekkel, interface és működés beli különbség ne legyen. Kisebb kinézet és performancia különbségek az implementációból adódóan elő-elő fordulnak. A komplikáltabb komponensek esetében, mint például adatkezeléssel kapcsolatosaknél, már nins megőrizve ez a kompatibilitás, de ennek oka általában a bővebb, általánosabb funkcionalitás, nem pedíg hibás komponens.

Az hogy a LCL mely elemei elérhetőek, platformonként változó. Windows és Linux alatt ez nem okoz problémát, közel minden ami van az elérhető e két rendszer alatt, de a további rendszereken való fordításkor előfordulhat hogy egy LCL componens helyett másikat leszünk kénytelenek használni. Mindazonáltal a fejlesztés üteme gyors, ha egy alapvetőnek tűnő komponens nem elérhető akkor az vagy hamarosan elérhető lesz vagy mégsem olyan alapvető mint azt mi gondoljuk ...

A Lazarus a Delphi-hez hasonlóan vizuális GUI-építővel rendelkezik, ami nagyon jól használható egyszerűbb form-ok tervezésére. Működése - és általában a program teljes felületének működése - egészen hasonló a Delphi-hez, könnyű megszokni annak aki korábban Delphi-t használt.

Jelentősebb különbségek Delphi-hez képest

Példaprogram

Egy petri háló szerkesztő program a példa.

A programmal egy bizonyos fajta petri háló szerkeszthető és lejtászható. A korlátozás az hogy nem lehet olyan nyíl ami egy mezőnél messzebbre megy, de természetesen az ilyen hálót lehet szimulálni olyannal ami megfelel a kritériumnak, csak új átmeneteket kell bevezetni az egy "nagy" helyére. További korlátozás a "pálya" mérete.

Forrás és exe letöltés