A Delphi programozási nyelv

Bevezetés

  A grafikus alkalmazások megjelenésével igény mutatkozott az iránt, hogy olyan fejlesztői környezetek jelenjenek meg a szoftverpiacon, amelyekkel gyorsan fejleszthetünk ilyeneket. A Borland cég is ezt tette, kijött egy ilyen, újabb felfogású fejlesztői környezettel. A Borland Delphinek első verziója 1995-ben jelent meg. Ez a verzió 16 bites Windowsos alkalmazások fejlesztésére készült. Már ez a verzió is kiváló, és nagyon hatékony fejlesztői környezetnek bizonyult. Előnyei közé sorolható a form-központúság, a gyors fordító, az egyszerű adatbázis-kezelés, a Windows környezet széleskörű támogatása, az operációs rendszer nyújtotta lehetőségek magas szintű kihasználása, és nem utolsó sorban a komponenseken alapuló alkalmazásfejlesztés.

  A nyelv alapvetően a Turbo Pascal 7.0 nyelv továbbfejlesztett, objektumorientált verziója, amelyben már meg lehetett valósítani a következő szempontokat. A Delphi megalkotói három fontos szempontot tartottak szem előtt a nyelv elkészítésekor, melyek a következők:

  1. Windows alatti alkalmazások egyszerű és gyors elkészítése
  2. objektumorientáltság
  3. kliens/szerver adatbázis-kezelés lehetősége.

  A programozónak a fejlesztés során lehetősége van választani, hogy a hagyományos programírással készítse el az alkalmazást, vagy pedig az elemek grafikus megjelenítésével, amely lényegesen gyorsítja a folyamatot.

  A Delphinek számos verziója jelent meg az idők során.

  A Delphi 3-as, 4-es és 5-ös verzióiból több változat is készült. A kisebb, kevesebb szolgáltatást nyújtó verziót Standardnak, a nagyobb verziót Client/Server Suite-nak, Delphi 5 esetén Enterprise Editionnek hívták. A Delphi 6 volt az első olyan verziója a Delphinek, amelyből a Personal Editiont (a legkisebb csomag) egy regisztráció áráért ingyenesen elérhetővé tette a Borland (ezen verzió ma már nem érhető el).

Összefoglalva:
 A Delphi már a .NET-tel is használható. Eddigi verziók: Borland Delphi 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 2005 (Integrálták a .NET fejlesztőkörnyezettel is),  2006; CodeGear Delphi 2007; Embarcadero Delphi 2009, 2010, XE
 Néhány alkalmazási területe: Internetes alkalmazások, Adatbázis-kezelés, 3D grafika, játékok (DirectX, OpenGL), GUI alkalmazások

Az Object Pascal nyelv

 

  A Delphi alapnyelve az Object Pascal, a Turbo Pascal kiegészítése objektumorientálttá, de szükséges volt a nyelv kibővítése új elemekkel, melyek lehetővé teszik a Windows alatti alkalmazások készítését. Erősen típusos, folyamatosan fejlődő nyelv, sok elemet átvett a C++-ból. Lefelé kompatibilis korábbi Turbo Pascal és Object Pascal programokkal. Rendkívül jól sikerült a strukturált nyelvbe integrálni az objektumorientált kiegészítést.